Man utsedd till vd. Foto: Vilhelm Stokstad
1 av 2
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Marie Selin, vd Mitthem
2 av 2
Marie Selin, är vd för det kommunala bostadsbolaget Mitthem. Foto; Erik Nyberg/SR

Få kvinnor på vd-stolarna i Västernorrland

Marie Selin, vd Mitthem: Mycket avgörs runt köksbordet
3:24 min

Bara sex av hundra aktiebolag i Västernorrland har en kvinnlig vd. Statistik som förvånar Marie Selin som är vd på Mitthem. 

Vad beror det här på? Varför är inte fler kvinnor ledare? Kommenteringen är nu stängd. 

I Västernorrland är endast sex kvinnor vd:ar bland länets hundra största bolag. Det visar siffror som nyhetsbyrån Siren tagit fram. En av de kvinnor som har en vd-post är kommunala bostadsbolaget Mitthems Marie Selin. Hon reagerar på siffrorna.

– Jag blev häpen, det måste jag säga. Det var inte väntat. Jag visste att vi var färre, men inte så få.

Reflekterar du att du är kvinna på jobbet?

– Nej det gör jag inte i min roll. Där ser jag mig nog som jämlik egentligen. Jag har nog aldrig fokuserat på mitt kön i arbetslivet.

Har du alltid drömt om att vara i en ledarsituation, eller är det här något som bara hänt?

– Jag är inte en person som drömmer om en titel, däremot trivdes jag att jobba med ledarskapet. Kände att det var triggande för mig att sätta ihop ett lag, en organisation.

Varför tror du att det ser ut som det gör?

– Tror det har många orsaker. Dels traditionen, att pojkars och mäns framåtanda supportats i större utsträckning. Det ligger i vår kultur.

Mycket avgörs hemma vid köksbordet när man planerar barnledigheten. Man planerar dels vem som är hemma när barnen är små och vem som är hemma när de är sjuka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".