Tjejer fick prova på brandmansyrket.
1 av 3
Tjejer fick prova på brandmansyrket. Foto: Agneta Jacobsson

Räddningstjänsten vill locka fler tjejer

3:18 min

Det är för få kvinnor som blir brandmän. Det menar Räddningstjänsten Medelpad och satsar därför på att nå ut till kvinnor med ännu en prova på dag.

Idag är det fyra kvinnor som arbetar som brandmän i operativ tjänst i Medelpad. Och det tycker Räddningstjänsten Medelpad är alldeles för lite. Man menar att kvinnor kan tillföra andra erfarenheter och egenskaper som behövs inom kåren. För andra året i rad håller man därför en prova på-dag för att locka fler tjejer att välja yrket.

– Genom att få prova på arbetet som brandman kanske man får en annan bild av vad det innebär att arbeta inom räddningstjänsten, säger Matilda Midbjer, brandman.

Målet är att fånga upp tjejer och kvinnor och få dem intresserade av att arbeta inom räddningstjänsten. Och dagen vänder sig till alla tjejer över 16 år.

Under dagen får man dels information om yrket och dels möjlighet att prova på olika delar av en brandmans vardag.

Matilda Midbjer menar att den största fördomen många har av brandmannayrket är man behöver vara väldigt fysiskt stark. 

– Man kanske har den här machobilden men den tycker jag inte stämmer. Så länge man klarar de fysiska krav som ställs så kan vem som helst klara av det, säger hon.

Ida Ström och Madeleine Kanderholm är två av de 22 deltagarna under dagen och har fått en väldigt positiv bild av yrket. De håller båda på att utbilda sig till sjuksköterskor och Madeleine Kanderholm kan mycket väl tänka sig att kombinera ett jobb som ambulanssjuksköterska med ett jobb som deltidsbrandman i framtiden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista