En man misshandlar en kvinna. Bilden är arrangerad. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Pappan mördades - nekas pengar från försäkringsbolag

1:13 min

Ett undantag i hemförsäkringen ger försäkringsbolagen möjlighet att neka misshandlade kvinnor ersättning. Anna-Maria Jakobsson i Härnösand är en av dem som drabbades när hennes pappa mördades.

Kvinnor är den grupp som oftast drabbas av våld i hemmet. Kvinnor drabbas också hårdast när försäkringsbolagen vägrar att betala ut ersättning från hemförsäkringen. Ett litet undantag i hemförsäkringen ger försäkringsbolagen rätt att neka kvinnor ersättning.

Är kvinnan och mannen skrivna på samma adress gäller inte försäkringen. En regel som kan få förödande konsekvenser.

Anna-Maria Jakobsson i Härnösand är en av alla drabbade kvinnor. Hennes sambo mördade hennes pappa för snart två år sedan. När hon vände sig till försäkringsbolaget för att få ersättning för läkarvård, psykologbesök och andra utgifter blev det nobben. Eftersom hon var skriven på samma hemförsäkring som gärningsmannen, hennes före detta pojkvän, kan någon ersättning inte betalas ut.

– Jag kunde inte få någon ersättning eftersom vi var skrivna på samma adress, svarade försäkringsbolaget när jag ringde, berättar Anna-Maria.

Hennes fall är extremt och ovanligt. Men försäkringsbolagens regler drabbar desto oftare kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. 

– Vi möter väldigt många utsatta kvinnor som förlorat allt när de flytt sina män, säger Zozan Inci,  ordförande i ROKS, riksorganisationen för kvinnojourer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista