Svart-vit bild av författaren och debattören Frida Stéenhoff omkring år 1900. Foto: TT
1 av 3
Författaren och debattören Frida Stéenhoff omkring år 1900. Foto: TT
Här i parken omgärdad av låga häckar föreslår Qvinnouniversitetet att Frida Stéenhoff ska stå staty. Foto: Karin Lönnå/SR
2 av 3
Här i parken föreslår Qvinnouniversitetet att Frida Stéenhoff ska stå staty. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Här föreslås Frida Stéenhoff stå staty i centrala Sundsvall. Foto: Karin Lönnå/SR
3 av 3
Platsen ligger centralt i Sundvall på esplanaden. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Frida Stéenhoff föreslås stå staty i Sundsvall

2:57 min

Hon deltog aktivt i rösträttsrörelsen och anses ha introducerat begreppet feminism i Sverige. Nu vill Qvinnouniversitetet att Frida Stéenhoff blir staty i Sundsvall.

Frida Stéenhoff var kontroversiell och deltog aktivt i rösträttsrörelsen under de tjugoett år hon bodde i Sundsvall. Hon anses ha introducerat begreppet feminism i Sverige.

Nu har Qvinnouniversitetet ansökt hos Sundsvalls kommun om att hon ska få stå staty i Sundsvall på en plats framför teatern. 

– Det är nära till väldigt mycket av de miljöer där hon verkade. Det är en fin och lite intim plats med en häck, och vi drömmer om att hon blir i helfigur, säger Barbro Bjök, tidigare museiintendent.

Hur var hon var kopplad till Sundsvall?

– Det var under tiden i Sundsvall hennes viktiga dramer kom till. Här höll hon flera av sina föredrag om rösträtt, fri kärlek och barnbidrag. Flera av hennes pjäser sattes upp på teatern, så hon är verkligen förankrad i Sundsvall.

Tror du att en staty kan bli verklighet?

– Ja, idén föddes först hos gänget bakom Sundsvalls kvinnokarta och vi har fått massor av positivt gensvar, så jag har gott hopp, säger Barbro Björk.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista