Torget i Kramfors
Ett av medborgarförslagen som kom in förra året till någon av länets kommuner handlar om att Kramfors kommun borde bygga en minigolfbana i centrum. Foto: Billy Abraha

Få medborgarförslag från förra året har fått bifall i Västernorrland

1:18 min

Av de drygt 80 medborgarförslag som kom in till länets kommuner under år 2015 så är det hittills bara sju medborgarförslag som politikerna har bifallit. 30 förslag har fått avslag och resten utreds fortfarande.

En av de som skrev ett medborgarförslag förra året var Eva Nordlander från Kramfors.

– Det är ett förslag om en minigolfbana inne i centrala stan. Man hör folk prata om att det händer så lite inne i stan, och då tänkte jag att det var ett bra alternativ med en minigolfbana. Det är många som kan spela minigolf, både unga och gamla, och på det viset skulle centrala Kramfors kunna bli en samlingspunkt under sommarhalvåret, säger hon.

Eva Nordlander tanke är att minigolfbanan ska vara på torget och längs gågatan.

På Kramfors kommun tycker man att Eva Nordlanders medborgarförslag låter intressant, och under kommunfullmäktige i februari beslutades det om att kommunen ska gå vidare med förslaget.

– Vi är positiva till förslaget. Just nu håller vi på att titta på förslaget. Vi gör kostnadsberäkningar och tittar på var vi skulle kunna lägga en bana, säger Staffan Östman, chef för samhällsavdelningen vid Kramfors kommun.

Han säger att en minigolfbana skulle kunna så klar till sommaren.

– Ja, om allting faller på plats så är det fullt möjligt, säger Staffan Östman.

Att kommunen har valt att gå vidare med medborgarförslaget gläder Eva Nordlander.

– Det känns positivt och man blir glad, säger hon.

Det är inte så många medborgarförslag som kommunerna bifaller. Vad tänker du om det?

– Det är väl lite självklart. Som vanlig medborgare tänker man kanske lite smalt utifrån sina egna önskemål, politiker måste ha ett större perspektiv så det är inte så konstigt att det är på det sättet. Men det är positivt för demokratin att vi får lämna förslag, säger Eva Nordlander.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista