Barn Nordingrå.
Viola och Elvira bekantar sig i den nya förskolemiljön. Foto: Lennart Sundwall/SR

Ny förskoleavdelning och knökfull skola i Nordingrå

4:16 min

Idag öppnade en ny och därmed andra förskoleavdelning på Nordingråvallen. Eftersom Nordingråskolan är knökfull med elever (111 barn) så måste Kramfors kommun använda lokaler som ligger 500 meter från den andra förskoleavdelningen. 

Kramfors kommun har som målsättning att aldrig ha fler än 18 barn på varje förskoleavdelning. Nu delas det upp i två avdelningar och 12 barn kommer att finnas på den nya avdelningen när sportlovet är över.

–Vi ler och tycker att det här är toppen, säger Lotta Gustafsson, en av pedagogerna på den nya avdelningen. Det är jättefina lokaler och både vi och dom få barn som finns här den här veckan trivs redan!

För fem år sedan var Nordingråskolan nedläggningshotad. Nu är den så fullproppad med elever att ytterligare lokaler måste till. 111 barn i åldrarna 6-12 går på skolan, varav 36 elever väntar på uppehållstillstånd. Så när skolan kom på att det måste till ytterligare en förskoleavdelning fick man titta 500 meter bort. Till en av Krambos fastigheter.

Redan till hösten måste skolan ha fixat fram ytterligare lokalytor. Det löser man med en mobil paviljong.

Göran Löfroth är förskolechef och rektor i Höga Kusten.

– När jag fick jobbet för fem år sedan kom samtidigt förslaget att skolorna i Docksta, Ullånger och Nordingrå skulle läggas ned. Idag är jag glad när vi kan konstatera att skolan härute mår jättebra och det faktum att det föddes 15 barn i Nordingrå ifjol.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista