Erik Bergkvist, socialdemokratisk ordförande i Region Västerbotten. Foto: Region Västerbotten.
1 av 2
Erik Bergkvist, socialdemokratisk ordförande i Region Västerbotten, välkomnar en Storregion. Foto: Region Västerbotten.

Imorgon väntas kartan över Stornorrland visas upp

3:36 min

Imorgon presenterar den statliga Indelningskommittén sin första karta för ny svensk regionindelning. Allt tyder på att förslaget innebär ett Stornorrland med Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten. 

Västernorrland är redan idag omgiven av regioner: Region Gävleborg, Region Jämtland-Härjedalen och Region Västerbotten, där har de tidigare landstingen även tagit över ansvaret för regional utveckling. Målet med förslaget med en ny regionindelning, som presenteras imorgon, är att se över hur statliga myndigheter organiseras med målet att skapa större regioner än dagens län. Västerbotten har länge jobbat målmedvetet för att bilda en större region och Erik Bergkvist, regionråd, välkomnar förslaget om ett Stornorrland.

– Alla partier i Västerbotten är överens om att vi behöver detta. Annars blir vi för små befolkningsmässigt, säger han. 

Den enda risken han ser med ett Stornorrland är att de folkvalda kan komma långt från medborgarna.

– Vi måste bygga en organisation som kan hantera detta. Vi måste ha folkvalda som finns ute i hela regionen, säger Erik Bergkvist. 

Det finns en viss oro att besluten kommer att fattas långt från medborgarna och att det kan påverka till exempel hur många sjukhus som ska finnas i regionen. Erik Bergkvist ser istället möjligheten att förbättra sjukvården 

– Jag tror att man kan öka kvaliteten och specialiseringen i vården. Att man kan få bättre fungerade sjukhus, säger han. 

I Västernorrland är majoriteten av partierna i dagens landstingsfullmäktige positiva till att bilda en region tillsammans med de andra Norrlandslänen. Men bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna tveksamma till förslaget. 

Vid 15.30 imorgon kommer kartan över den nya regionindelningen att presenteras. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista