Bilagan för beslutet om ortopedin som ska tas i  HSN på fredag. Foto Ulla Öhman/SR
1 av 2
Bilagan för beslutet om ortopedin som ska tas i HSN på fredag. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Informationsskylt i entrén På Sollefteå sjukhus.
2 av 2
Sollefteå sjukhus. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Landstingsbeslut väntar om akutortopedin i Sollefteå

1:06 min

Nu närmar sig det första beslutet om en större nedläggning på Sollefteå sjukhus. Det är de akuta ortopedioperationerna som kan försvinna.

På dagordningen ser punkten närmast positiv ut för Sollefteås del. "Ny elektiv ortopedi i Sollefteå" heter ärendet. I förslaget ingår att öppna en avdelning enbart för planerade ortopediska operationer för höft- och knäproteser. Men samtidigt läggs den akuta verksamheten i ortopedi ner i Sollefteå och flyttas till Örnsköldsvik.

Förslaget kommer från Johan Nilsson som är länsverksamhetschef för ortopedkliniken i Västernorrland. Han ser flera fördelar med det här förslaget:

  • Antalet operationer ökar om den opererande avdelningen kan arbeta ostört från det akuta flödet.
  • Det akuta omhändertagandet av ortopedi koncentreras till två sjukhus i länet med bibehållen medicinsk säkerhet och förbättrad arbetsmiljö.

I materialet till nämnden finns också synpunkter från ett par andra länsverksamhetschefer.

Chefen för operationscentrum Jonas Rudenstam skriver att det här skulle påverka hans verksamhet men att det måste till ett bättre underlag innan han kan säga hur. 

Anders Lundin som är länsverksamhetschef för akutmottagning och ambulans skriver att hans verksamhetsområde kommer att påverkas stort om man stänger den akuta ortopedin i Sollefteå.

För att kunna gå vidare saknar jag fakta om hur planen är för att ta hand om de ca 3 200 ortopedbesök som kommer till akutmottagningen i Sollefteå per år.

Anders Lundin skriver också om att det blir längre och fler transporter på dåliga vägar. Dyrare kostnader, risk för missad information vid överrapportering och att man inte når rätt vårdinstans inom det som kallas "gyllene timmen". 

Lundin skriver också att det inte kommer att finnas ett fullvärdigt akutsjukhus i inlandet längre om det här förslaget blir verklighet.

Förslaget ska diskuteras på Hälso- och sjukvårdsnämnden som sammanträder på fredag. Slutgiltigt beslut ska tas av landstingsfullmäktige, vilket kan ske tidigast i april.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista