Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala.
Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala. Foto: Erik Nylander/TT, Grafik: Sveriges Radio

Kartan klar över nya region Norrland

0:31 min

Nu ritas kartan över Sverige om. Enligt förslaget som presenterades idag ska Västernorrland ingå i en region tillsammans med Norrbotten, Västerbotten och Jämtland-Härjedalen. 

Vad tycker du om den nya stora regionen i Norr? Kommentera här!

Bild
Bild

Förslaget presenterades först för representanter från de olika länen. 

– Alla vi som sitter och lyssnar tycker att det är bra att det kommer ett förslag, säger Erik Lövgren (S), Landstingsstyrelsens ordförande i Västernorrland.

Majoriteten av de politiska partierna i Västernorrland är positiva till förslaget. Man menar att en sammanslagning av de fyra nordligaste länen kommer att kunna ge stora samordningsvinster. 

– Vi fyra tillsammans får resurser så vi kan prioritera utbyggnaden av vägar och järnvägar. Var och en är vi för små men tillsammans är vi starka, säger landstingsledamot Hans Hedlund (C).

Men alla är inte positiva. Moderaterna har hela tiden varit och är fortsatt kritiska till förslaget. Man menar att regionen blir för stor och hade hellre sett en sammanslagning av Jämtland, Västernorrland och delar av Gävleborgs län.

– Vi skulle ju mycket hellre se en mindre region. Det här blir en region motsvarande Sveriges halva yta och det blir ju en jätteregion, säger landstingets oppositionsråd Per Wahlberg (M).


Tidsplan Regionfrågan

9 mars 2016: Ett förslag på karta med ny regionindelning presenteras.

30 juni 2016: Indelningskommittén kan lägga ett delbetänkande med förslag på färre län och landsting.

Våren 2017: Proposition och beslut i riksdagen om reformen som kan träda i kraft 2019.

31 aug 2017: Slutbetänkande.

2019: En ny regionindelning kan vara på plats.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista