Per Wahlberg, Moderaterna.
Per Wahlberg, Moderaterna. Foto: Anna Ahlström/SR

(M) kritiskt till den nya storregionen i Norrland

1:01 min

Idag meddelade indelningskommittén sitt förslag till ny regionindelning i Sverige - med en sammanslagning av de fyra nordligaste länen. Moderaterna hade hellre sett en annan lösning.

En ny storregion i Norrland med de fyra nordligaste länen kan bli verklighet. Förslaget presenterades idag och ska nu beredas innan det klubbas i juni. Och även om majoriteten av partierna är nöjda så är inte alla det.

Moderaterna har hela tiden varit och är fortsatt kritiska till förslaget. Man menar att regionen blir för stor och hade hellre sett en sammanslagning av Jämtland, Västernorrland och delar av Gävleborgs län.

Vi skulle ju mycket hellre se en mindre region. Det här blir en region motsvarande Sveriges halva yta och det blir ju en jätteregion.

Per Wahlberg menar att det fortfarande finns en massa frågetecken kring hur saker ska lösas i praktiken i denna stora region. Och han tror att avstånden kan bli ett problem.

Kristdemokraterna har tidigare drivit ett förslag om en sammanslagning med Jämtland. Man har inte tagit ställning till det nya fyrlänsalternativet men ställer sig tveksam till hur det kommer att fungera med en så stor region.

– När det gäller det regionala utvecklingsansvaret och tillväxten i näringslivet finns det en liten oro. Där blir det för stort. 51 procent av landet yta bli för stort, säger landstingsledamoten Mona Hammarstedt (KD).Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista