Meddelandechatt Kik. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
Meddelandechatt Kik. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR

Många unga utsatta för sexuella trakasserier på nätet

1:57 min

En tredjedel av tjejerna och en fjärdedel av killarna mellan 13 år och 16 år har utsatts för sexuella trakasserier på nätet det senaste året. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av organisationen Friends. 

Enligt rapporten, som heter Friends nätrapport 2016, är de sexuella kränkningarna mest vanliga på de sociala plattformarna Ask och Kik.

Det handlar om en tredjedel av tjejerna och en fjärdedel av killarna mellan 13 och 16 år som under det senaste året har blivit utsatta för sexuella trakasserier på nätet, enligt rapporten.

– Jag har fått frågan om att skicka lättklädda bilder på mig själv till killar, men det har jag aldrig gjort. Jag har inget behov av att någon ska se mig på bild, säger Elin Ström, 16 år.  

Även 16-åriga Elin Olsson har snackat med killar på sociala medier som vill att hon ska skicka lättklädda bilder på sig själv, men det har hon sagt nej till.  

–  Jag vill inte att folk ska ha lättklädda bilder på mig bara för att de ska ha något att roa sig med, säger hon.

Sker det här ofta?

– Inte för mig, men jag tror att det sker ofta för andra, säger Elin Olsson. 

Är det svårt att säga nej?

– Ja, det tror jag. Men det beror väl på vem det är som frågor och vad man har för relation till den personen, säger hon. 

Vad tänker du om allt det här då?

– Det är äckligt att man blir utsatt. Men jag tror också att de som skriver taskiga kommentarer eller ställer de här frågorna har dåligt självförtroende. Jag tror att de gör det här för att trycka ner andra så att de själva ska må bättre, säger Elin Olsson. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista