Jimmie Åkesson signerar skivor. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
1 av 2
Jimmie Åkesson signerar skivor. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Ånge är en naiv kommun anser SD

1:47 min

Sverigedemokraternas partiledning med Jimmie Åkesson i spetsen besökte igår Ånges Folkets Hus. Ett hundratal personer, i huvudsak män, hade kommit för att lyssna, de flesta från Sundsvall, Östersund och Örnsköldsvik.

I Ånge har antalet partimedlemmar ökat från 14 vid tiden för valet till nuvarande 58 medlemmar.

– Det finns ju två orsaker, det ena är att det finns många som tycker det är mycket flyktinganläggningar här i kommunen. Sedan är det många pensionärer som tycker att dom blivit svikna, säger SD:s lokale ledare Stig Malmberg.

Frågan om invandring och asylsökande kom att dominera hela kvällen med budskapet att det är en myt att Sverige behöver invandring.  

Kommuner med stor flyktingmottagning är naiva om de tror asylmottagning kan vara ekonomiskt gynnsamt för kommunen menade Jimmie Åkesson.

– De kommuner som blir hårt belastade av nyanlända får bidrag från staten under en begränsad period, men sedan när de bidragen tar slut så urholkar det fullständigt den kommunala ekonomin, säger Jimmie Åkesson.

Samtidigt har det aldrig funnits så många lediga jobb som nu. Det växer upp asylboenden och de behöver någonstans att handla mat och skolor - det går ju lite stick i stäv med hur du resonerar...?

– Ja, fast forskningen när det gäller invandringen och effekterna på den offentliga ekonomin innebär en nettokostnad och det skulle vara förvånande om det inte vore så i Ånge, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson avslutade mötet med att spela med sitt band Bedårande barn för att sedan sälja och och signera skivor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista