Angel Villaverde med sin fru och mamma utanför domstolen i Peru efter att han friades. Foto: Privat
Angel Villaverde med sin fru och mamma utanför domstolen i Peru efter att han friades. Foto: Privat

Angel Villaverde friad från terrormisstankarna i Peru

1:28 min

Miljöpartiets gruppledare i Sundsvall, Angel Villaverde, friades igår från terrormisstankarna i Peruansk domstol och får nu återvända till Sverige.

Angel Villaverde är ursprungligen Peruansk flykting och greps i Lima vid jul när han skulle hälsa på sin sjuka mamma. Han anklagades för terrorbrott på 90-talet när han var politiskt aktiv i landet. 

Enligt domen som meddelades igår konstaterade man att det inte finns några bevis för terrorism och att det parti som Angel Villaverde var engagerad i i Peru istället drabbades av terrorgruppen Sendero Luminoso som också mördade flera av partiets ledare.

I ett pressmeddelande från Miljöpartiet i Sundsvall skickar Angel en hälsning:

Jag och min familj är lättad att rättsprocessen äntligen är över. Även fast min friande dom var väntad har det varit två mycket tuffa månader som har påverkat mig och min familj både psykiskt och fysiskt. Men det har också varit en tid som präglats av solidaritet från vänner, partikollegor och
bekanta, något som gett mig kraft att vilja fortsätta framåt. Jag känner dessutom stor tacksamhet gentemot min advokat som hjälpte mig att få en rättvis rättsprocess. Jag blev frikänd från alla anklagelser gällande terrorism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista