Valplakat från bland andra Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna. Foto: Ulla Öhman/SR
1 av 2
Valplakat från bland andra Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna under senaste valet. Foto: Ulla Öhman/SR
Thomas Widenstjerna, statsvetare vid MIUN.
2 av 2
Thomas Widenstjerna vill se fler rikspolitiker möta väljare ute i landet, även när det inte är valrörelse. Foto: P4 Jämtland

Statsvetare: Fler rikspolitiker borde åka på turné

Thomas Widenstjerna: Skulle gynna demokratin
1:15 min

Sverigedemokraternas partiledning turnerar i Norrland och säljer in sin politik med föreläsningar och musik. En strategi som statsvetaren Thomas Widenstjerna på Mittuniversitetet tror att övriga riksdagspartier följer noga.

– Jag tror partistrategerna studerar detta noga och visar det sig ha positiva effekter så kommer man säkert svara upp mot detta på något sätt, säger statsvetaren Thomas Widenstjerna.

P4 Västernorrlands reporter som besökte arrangemanget i Ånge i går noterade att det fanns få, om ens några tillfällen för åhörarna att ställa frågor till partiledningen under evenemanget som ramades in av musikframträdanden av partiledaren Jimmie Åkesson med band. 

Thomas Widenstjerna tror att det politiska samtalet i Sverige skulle gynnas om fler rikspolitiker åkte runt i landet och förde politiska diskussioner med väljarna, även när det inte är valår.

– En av de viktigaste funktioner som finns i ett demokratiskt system är kontakten mellan väljare och valda och ju bättre den kontakten blir desto högre blir förtroendet för det politiska systemet. Det är jag övertygad om, säger Thomas Widenstjerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".