Lisbeth Karlström och Kristina Skoglund jobbar som undersköterskor på Rehabmedicin i Härnösand. Foto Ulla Öhman
Medicinskt rehab. Arkivfoto Ulla Öhman

Rehabmedicin i Härnösand - nedläggningsbeslut kan komma idag

1:03 min

Idag kan landstingets fatta beslut om nedläggningen av medicinsk rehab i Härnösand. Tio miljoner kan sparas in enligt förslaget, men kritiken mot förslaget är omfattande.

Landstingets sparförslag berör många. Vad innebär en flytt av rehab tror du? Kommentera här!

Bland annat anser Vänsterpartiet att nettokostnaderna i själva verket bara minskar med 1,3 miljoner under perioden 2016-2018.
Man påpekar också att det kommer att bli nya kostnader i Sundvall med lokaler som måste byggas om och att patienterna i Sundvall kommer att placeras i trebäddsrum istället för enkelrum som man erbjuder i Härnösand.

Det handlar om patienter som vistas på sjukhus under lång tid och behöver en lugn miljö. Får detta kosta något?

Från personalens sida ifrågasätter man bland annat det som står i förslaget att det skulle vara viktigt med närhet till en akutmottagning. Under rehabmedicins dryga 20 år i Härnösand har inga patientskador inträffat på grund av avstånd till akutsjukhus, skriver personalen.

Verksamheten vid Rehabmedicin i Härnösand fungerar och vi gör ett viktigt arbete med dokumenterad god kvalitet, skriver personalen.

Vi har inga vakanser, inga stafettkostnader, vi arbetar uthålligt trots många års motvind.

Idag ska politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut. Det finns inget förslag till beslut från nämndens arbetsutskott vilket är ovanligt. Nämnden har alltså bara förvaltningschefens förslag att ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista