Tomater, purjolök och ett hembakat bröd på ett vackert gammalt träbord. Foto: Christina Sandberg
Alla matbilder finns på #kramforscitron. Foto: Christina Sandberg.

Kostchefer på kurs fotograferar matlådor

Kostchef Sandra Arvola: Det är viktigt med ljuset när man fotograferar mat
0:43 min

Trehundra kockar och Västernorrlands fem kommunala kostchefer konfererar i Kramfors. Idag stod matfotografering på schemat. 

– Jag är ny på att fota mat, säger Sandra Arvola, kostekonom i Härnösand.

Det är Kostchefsnätverket i Västernorrland som arrangerat tredagarskonferensen i Kramfors. Man har samlat trehundra kockar från skolkök, sjukhuskök och andra offentliga inrättningar, samt kostchefer från fem kommuner i Västernorrland.

Idag var matstylisten och bloggaren Maria Strömberg Bååth på plats för att lära ut hur man fotograferar mat. Sandra Arvola, kostchef från Härnösand, tyckte att det var kul.

– Made By Mary (Maria Strömberg Bååth) har lärt oss en del tips, för mat är väldigt svårt att fota. Och man ska ha ett bra ljus.

Varför ska man fotografera mat överhuvudtaget?

– Det är ju inte bara en ful matlåda vi serverar, utan vi gör ju mycket bra mat, fin och god mat.

Att fota en matlåda är inte det enklaste. 



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".