Inger Bergström är tillförordnad landstingsdirektör. Hon står utanför landstingets kansli. Foto Ulla Öhman
Inger Bergström är tillförordnad landstingsdirektör efter Anders L Johansson. Foto Ulla Öhman

P4 Västernorrland avslöjar: Toppchefens löneavtal hölls hemligt

2:30 min

Turerna kring Margareta Berglund Rödéns nya lön fortsätter. Först skulle hon förlora sin chefslön. Sedan skulle hon få behålla den - trots att hon inte uppfyllde kravprofilen. Och nu har ett hittills hemligt avtal dykt upp.

När Margareta Berglund Rödén tillträdde som förvaltningschef för specialistvården skrevs ett anställningsavtal med dåvarande landstingsdirektören Anders L Johansson. Avtalet sträckte sig mellan 2014 och 2017 och enligt avtalet skulle Berglund Rödén efter avslutad chefstjänst och övergång till ordinarie tjänst, förlora sin chefslön.

Men så har det inte blivit. Hon får behålla sin lön på 114 000 kronor i månaden trots att hon nu arbetar som läkare på ortopedin. 

Hennes nuvarande chef, länsverksamhetschefen Johan Nilsson, förklarade igår att man efter tolv sammanhållande år som chef inom landstinget har rätt att behålla sin lön efter avslutad tjänst.

Problemet var att Berglund Rödén inte uppfyllde kraven vilket i så fall skulle kunna göra avtalet ogiltigt. 

Men så blir det nu inte. I samband med P4 Västernorrlands granskning under gårdagen dök plötsligt nya uppgifter upp.

I ett mail till nuvarande tf landstingsdirektören Inger Bergström informerade Margareta Berglund Rödén om ett hittills hemligt avtal som skrevs i mars förra året mellan henne och dåvarande landstingsdirektören Anders L Johansson. Avtalet är ett osignerat mail men ska enligt Inger Bergström vara giltigt. Och anledningen till att det inte varit diariefört vet hon inte.

– Jag vet inte det. Men så fort jag fick den här informationen igår så såg jag till att det blev gjort, säger hon.

Inger Bergström tycker att det är ett allvarligt brott mot de lagar och avtal som finns om hur avtal skrivs och också om offentlighetsprincipen, som landstinget har att rätta sig efter.

– Det är naturligtvis inte alls bra. Vi håller på att gå igenom avtal och annat nu för att säkra upp nu att sånt här inte ska kunna hända. Det är allvarligt. Vi ska följa lagar och avtal, säger hon.

För att undvika att orimligt gynnsamma avtal skrivs mellan chefer och att allt går till på rätt sätt kommer landstingets chefer nu att utbildas i vad som gäller. Enligt Inger Bergström har landstinget en struktur som de ska följa vid avtalsskrivningar och lönesättningar. Och i särskilda fall, om man behöver gå utanför den strukturen, så ska man rådgöra med sin närmaste chef i lönestrukturfrågor. Det kan betyda att man måste rådfråga landstingsdirektören eller till och med landstingsstyrelsens ordförande.

– När det gäller mitt eget avtalstecknande så ska jag se till att förankra det med den ordförande som är min chef så att vi ser till att det blir rätt och att det diarieförs, säger Inger Bergström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista