Erik Thunefors förre ordförande för C i Ånge och Mattias Karlsson från Sverigedemokraterna Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Erik Thunefors, tidigare ordförande för C i Ånge och Mattias Karlsson från Sverigedemokraterna. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Avhoppad centerpolitiker vill behålla politiska uppdrag

1:10 min

Erik Thunefors, Centerpartiets förre ordförande i Ånge, avser att sitta kvar i kommunala nämnder och bolag, trots att han lämnat partiet. Inför förra valet till riksdagen skrev Thunefors under en kandidatförsäkran där han lovade lämna alla sina uppdrag om han skulle lämna partiet. 

Nu tar han istället strid för att sitta kvar i tekniska nämnden och Ånge fastighetsbolag ÅFA och kommer övergå till att bli politisk vilde i kommunfullmäktige.

I den kandidatförsäkran till Centerpartiet som Erik Thunefors skrev under när han vid förra valet kandiderade till riksdagen står "Om jag avslutar mitt medlemskap eller blir utesluten ur partiet lämnar jag därför även omedelbart de uppdrag jag har fått inom eller genom Centerpartiet". Ett dokument som han idag inte fäster någon betydelse till eftersom det inte är juridiskt bindande.

– Det betydde någonting då, men nu är det ett helt annat läge och då tycker jag inte det betyder någonting, det är ingenting jag tänker på, säger han.

Erik Thunefors kommer att ha kvar sin plats i fullmäktige med är även beredd att i viss mån ta strid för sina övriga politiskt tillsatta platser i Ånge kommun.

Så småningom tror Thunefors att det kan bli aktuellt att byta parti. Han framträdde nyligen på Sverigedemokraternas möte i Ånge men har ännu inte bestämt sig.

– Ja, det kan bli så, men jag har inte bytt parti än. Jag har avsagt mig medlemskapet i Centerpartiet, men jag håller ingenting för uteslutet.

Den underskrivna försäkran är enligt Centern ett ömsesidigt förtroende.

– En sån här kandidatförsäkran ska ses som en hederssak mellan organisationen som man kandiderar för och kandidaten som är beredd att ta på sig sitt förtroendeuppdrag, säger Thomas Lind, som är organisationschef på Centerpartiet centralt.

Hur ser ni på att någon lämnar partiet men inte lämnar sina uppdrag?

– Normalt så är det här inte något problem.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista