Sjukresetaxi väntar utanför entrén till länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Karin Lycke/SR
Sjukresetaxi väntar utanför entrén till länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Karin Lycke/Sveriges Radio

Landstinget: Vi har börjat kapa väntetiden för ersättningen

1:57 min

Väntetiden för ersättning för sjukresor har ökat kraftigt efter landstingets omorganisation med länskliniker. Men nu har landstinget börjat vidta åtgärder för att patienterna ska slippa vänta på sina pengar.

Idag har vi bland annat berättat om cancersjuka Linnea Modin från Sollefteå som får behandling i Sundsvall. Hon har väntat tre månader på att få tillbaka pengar hon lagt ut på bussresor.

När landstinget organiserade om till länskliniker ökade också resandet för patienter och väntetiden att få ersättning för de utlägg man haft för sin sjukresa blev längre och längre. 

Nu har landstinget fått ner väntetiderna till två månader.

– Från början var det två personer som jobbade heltid med att hantera ersättningar, men nu är det fem personer, berättar Hans Wiklund, utvecklingsdirektör på landstinget.

Borde ni inte ha planerat bättre så att patienterna inte drabbas?

– Så här med facit i hand kan man ju säga så. Men jag tror inte bara det är omorganisationen det handlar om. Av olika skäl får fler patienter vård utanför landstinget Västernorrland och det kan inte vi påverka, säger Hans Wiklund.

Funderingar finns att låta kallelsen också fungera som en biljett. En lösning som landstinget i Västernorrland tittar på.

– En av de idéer som finns är att patienter ska kunna resa direkt på sin kallelse från vården. Men det är en massa tekniska utmaningar att hantera, konstaterar Hans Wiklund. 

Tanken är enkel, men genomförandet är inte fullt lika enkelt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista