Knapp Britta Eriksson med lilla Vera i vagnen och Brittas farmor Berit Eriksson Naess .Foto Ulla Öhman
1 av 2
Det fungerar ofta bättre att resonera sig fram med barnet tycker Knapp Britta Eriksson som förutom Vera i vagen även har en fyraåring hemma. Här med Brittas farmor Berit Eriksson Naess. Foto Ulla Öhman
Ida Oscarsson med Faidha, snart åtta månader. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Jag vill inte vara den som går hemma och fixar allt säger Ida Oscarsson med Faidha, snart åtta månader. Foto Ulla Öhman

Osäkrare föräldrar? Eller bara ett nytt sätt att vara förälder?

1:11 min

Många säger att dagens föräldrar är osäkra och villrådiga i sin föräldraroll. Men är det sant eller står vi på tröskeln till ett helt nytt sätt att vara föräldrar?

Vad tycker du? Hur sköter sig dagens föräldrar? Kommentera här eller mejla direkt till: ulla.ohman@sverigesradio.se 

Ofta kritiseras föräldrar idag för att låta barnen bestämma för mycket. 
Man låter hela tiden barnen välja och bestämma vad de vill göra, vad de vill äta och hur de ska klä sig.

Men beror det på att föräldrarna är konflikträdda och osäkra eller är det ett nytt sätt att utöva föräldraskap? Att man vill komma ifrån den auktoritära föräldern som bestämmer hur allt ska vara och istället för att kräva lydnad vill komma fram till lösningar tillsammans med barnet?

För ett år sedan röt förskollärare till i P1-programmet Studio Ett och sa att dagens föräldrar var både egotrippade och konflikträdda

Föräldrarna ställer frågor hela tiden: Ska vi gå hem nu? Vill du ha jacka på dig? Ska vi gå in på affären på vägen hem? Man frågar till och med vad barnen vill äta när de är två år. Jag tänker, att ja, då får man vara beredd att laga samma mat varje dag.

Den här viljan att diskutera och resonera med sina barn om vad som ska gälla har kommit på bred front i familjerna i Sverige. 

– Lydnadskulturen är på väg bort. Vi står på tröskeln till ett nytt sätt att vara föräldrar, säger Sanna Håkansson som föreläser och ger kurser om föräldraskap.

Dagens föräldrar vill ha en bra relation med sina barn och då kan man inte bara kräva lydnad. Det handlar inte om att låta barnen bestämma i allt utan om att alla ska bli lyssnade till.

Det går inte att uppfostra barn i en lydnadskultur och sedan få dem att fungera i samhället idag där det krävs att man är verbal och har social kompetens, säger Sanna Håkansson.

Och ute på gatorna tycks de flesta föräldrar hålla med

– Många gånger fungerar det bättre att resonera sig fram till det man vill och då blir det ju enligt barnets egen vilja, säger Knapp Britta Eriksson som har en bebis och en fyraåring.

Hela reportaget kan du lyssna till via ljudlänken här nedanför.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista