Anna Olofsson, Ylva Öhrnell och Alexandra Lundstedt på Vibackeskolan på Alnön är blivande elevskyddsombud. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Anna Olofsson, Ylva Öhrnell och Alexandra Lundstedt på Vibackeskolan på Alnön är blivande elevskyddsombud. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Elevskyddsombud utbildas i Sundsvall

"Det räcker att klä sig annorlunda för att bli mobbad"
3:20 min

Idag utbildas ett 30-tal elevskyddsombud på Domsaga i Sundsvall. Enligt lag ska alla skolor ha elevskyddsombud, något som inte alla skolor har. 

Anna Olofsson, Ylva Öhrnell och Alexandra Lundstedt som alla går i klass sju och åtta på Vibackeskolan på Alnön är blivande elevskyddsombud. Under en intensiv dag på Domsaga i Sundsvall utbildas de både i fysisk och psykosocial arbetsmiljö och får lära sig vilka rättigheter de som elevskyddsombud kommer att ha.

– Man vill vara med och påverka och hjälpa, säger Alexandra Lundstedt och får medhåll av de övriga.

Elever upptäcker saker som inte lärare och andra vuxna ser. Det kan till exempel röra sig om mobbning eller trakasserier på sociala medier.

– Vi ser ju mycket mer och då kan vi berätta om någon har en dålig attityd mot någon annan, menar Ylva Öhrnell.

Alla är överens om att mobbning förekommer och att det är lätt att bli utsatt. Bara att inte klä sig som andra eller att sticka ut kan vara en orsak att bli mobbad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".