Bengt Näslund.
Bengt Näslund. Foto: Viktor Åsberg/SR.

Äldre utan hjälpbehov måste betala för hemtjänst

1:47 min

Bengt Näslund flyttade in till servicehuset Allégården i Sundsvall tillsammans med sin fru i höstas. Trots att han inte har något behov av hemtjänst, måste han betala nära 1800 kronor i månaden för den servicen.

– Jag tycker det är hutlöst. Men det är inte konstigt med tanke på den ekonomi som socialnämnden har. De tar till alla knep för att roffa åt sig pengar, säger han.

Bengt Näslund är 84 år gammal och flyttade till Allégården i september förra året. Hans fru har drabbats av en stroke och är i behov av hjälp. Bengt är däremot frisk och kry.

Han har inget eget behov av hemtjänst. Trots att han aldrig ansökt eller fått beviljat någon sådan hjälp, har kommunen börjat skickat räkningar till honom. Nästan 1800 kronor i månaden i hemtjänstavgift sedan årsskiftet.

– Vi skrev kontrakt om allt möjligt, men det gällde inte någon hemtjänst för mig. Det gällde min fru och det har vi papper på, säger han.

Att Bengt plötsligt får fakturor för hemtjänst, beror på ett politiskt beslut som socialnämnden fattade i höstas. Nu måste alla som bor på servicehus betala en fast avgift för hemtjänst.

– Jag kommer försöka flytta härifrån. Jag vill inte bo här på sådana villkor, säger Bengt Näslund.

Fler äldre personer är drabbade. Malin Larsson, socialdemokrat och ordförande i socialnämnden, säger att omkring tio personer befinner sig i den här situationen.

Tanken med beslutet om att ändra avgiftsmodellen var att minska kommunens administrativa arbete, säger hon och lovar ändring inom kort.

– Jag har nyligen fått vetskap om att ändringen slagit fel för ett fåtal. Vi ser över det här och förvaltningen ska komma med förslag på lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista