Sjukresetaxi väntar utanför entrén till länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Karin Lycke/SR
Sjukresetaxi väntar utanför entrén till länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Karin Lycke/Sveriges Radio

(S): Oacceptabelt lång väntan på pengar för patienterna

2:44 min

Patienter i Västernorrland får vänta flera månader på att få ut ersättning för sjukresor man gjort. Helt oacceptabelt anser socialdemokraten Anna-Karin Sjölund.

Cancersjuka Linnea Modin i Sollefteå är en av alla patienter som fått vänta flera månader på att få tillbaka pengar hon lagt ut på bussresor till sin behandling i Sundsvall. 

Landstinget har börjat korta väntetiden genom att anställa fler handläggare och väntetiden just nu är ungefär två månader. 

Det är inte alls acceptabelt att patienter ska behöva ligga ute med pengar så länge.

Redan i november 2013 lämnade hon in en motion om att patienter borde få resa gratis med kollektivtrafik och slippa lägga ut egna pengar. Men efter drygt två års diskussioner finns det fortfarande ingen tidsplan. 

– Det pågår ett arbete med att gå över till centrala kallelser. Vi avvaktar IT-avdelning, säger Anna-Karin Sjölund (S), ordförande i landstingets Regionala utvecklingsutskott.

Skulle pendlarkort vara en snabb lösning?

– Det kan man absolut titta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista