Socialdemokraternas ros.
Foto: Pontus Lundahl/TT

(S) i Timrå har fortsatt förtroende för Frisk trots rasistiskt uttalande

Lars-Erik Byström (S): Det var bara en olyckshändelse att han sa ett fel ord
0:57 min

Timrå Arbetarkommun har fortsatt förtroende för socialnämndens ordförande i Timrå Per-Arne Frisk (S), trots hans uttalanden om "negerbyar" i samband med bostäder för asylsökande barn i Bergeforsen.

Det var vid ett möte med länsstyrelsen om det bygglov för boendet för ensamkommande flyktingbarn i Bergeforsen som uttalandet föll.

I SVT Västernorrland ursäktar sig Per-Arne Frisk med att han inte hittade rätt ord, men flera andra politiker har uttryckt sig kritiska till hans ordval.

När P4 Västernorrland sökt Per-Arne Frisk för en kommentar har han inte gått att nå. Hans partikamrater i Timrå Arbetarekommun säger att de fortfarande har förtroende för honom trots uttalandet.

– Det är beklagligt att Per-Arne uttalat sig såhär, men det har väl ryckts lite som ett felcitat vad jag har uppfattat. Det är ingenting som vi i Arbetarekommunen står för men vi har fullt förtroende för Per-Arne, säger Lars-Erik Byström, vice ordförande i Timrå Arbetarekommun.

Är det lämpligt att en ordförande i socialnämnden uttalar sig så här?

– Det är inte lämpligt, man ska ha eftertanke på allt man säger, säger Lars-Erik Byström.

Men även om det ryckts ur sitt sammanhang, är det lämpligt att ha det ordvalet överhuvudtaget?

– Det kan ju ske saker snabbt, men det får stå för honom. Vi väntar på att Per-Arne kommer ut med en ursäkt, säger Lars-Åke Byström.

Och om han ursäktar sig så kan han fortsätta som ordförande för socialnämnden?

– Vi har fortsatt förtroende för honom. Han har gjort ett bra jobb och kommer att fortsätta göra ett bra jobb. Det här var bara en olyckshändelse att han sa ett fel ord, säger Lars-Erik Byström.

Via ett pressmeddelande från Timrå kommun har också Per-Arne Frisk lämnat en offentlig ursäkt där han säger att ordvalet kom upp i samband med en diskussion om integration. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".