Elvy Söderström
Foto: Billy Abraha

Elvy Söderström kritisk till Per-Arne Frisks rasistiska uttalande

1:57 min

Socialdemokraten Elvy Söderström är kritisk till partikollegan Per-Arne Frisks uttalande om ”negerbyar” i samband med bostäder för asylsökande barn i Bergeforsen. Hon säger det är ett uttalande som kan skada partiet.

Det var vid ett möte med länsstyrelsen om det bygglov för boendet för ensamkommande flyktingbarn i Bergeforsen som uttalandet föll.

Per Arne Frisk har i ett pressmeddelande bett om ursäkt för uttalandet. Men när P4 Västernorrland har sökt Per-Arne Frisk för en kommentar har han inte gått att nå. Hans partikamrater i Timrå Arbetarekommun säger att de fortfarande har förtroende för honom trots uttalandet.

Elvy Söderström, som är före detta socialdemokratiskt kommunalråd i Örnsköldsvik och som nu sitter i verkställande utskottet för Socialdemokraterna i Sverige, är kritisk till uttalandet och menar att det kan skada partiet.

– Helt klart kan det göra det, men framför allt skadar det vårt arbete med att bygga ett samhälle där alla människor är lika värde. Hans uttalande är dumt och plumpt, säger hon.

Per-Arne Frisk var inne på att det här ordet var det som han först fick i huvudet. Vad säger det om en person att just det ordet ligger närmast till hands?

– Jag tycker att det är konstigt. Det finns ingen acceptans, att säga att man inte hittar ord är ingen ursäkt. Man kan använda många ord, men inte den typen av diskriminerande uttryck, säger Elvy Söderström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista