Sollefteå sjukhus
Sollefteå sjukhus Foto: Agneta Jacobsson SR Västernorrland

Kommunerna vill rädda Sollefteå sjukhus

2:55 min

Kommunpolitiker i Kramfors och Sollefteå vill rädda sjukhuset i Sollefteå genom att slå ihop den kommunala vården med vården inom landstinget.

Nu föreslår kommunpolitiker i Kramfors och Sollefteå att kommunerna ska gå in i ett samarbete med landstinget. Det genom att slå ihop den kommunala vården med den vård som bedrivs inom landstinget.

– Vi vill blanda alla pengar för att ge optimal vård till varje person, säger Elisabet Lassen (S), kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå, en av personerna bakom förslaget. 

Vilka ligger bakom det här förslaget?

– Initiativet kommer nog från Sollefteå kommun och tillsammans med Kramfors kommun har vi tittat på det här. Vi tycker att det är väldigt intressant och vi har fått bra respons från de som jobbar på sjukhuset, säger Elisabet Lassen. 

Hur ska det konkret gå till?

– Den modell vi har tittat på är en modell som har tillämpats sen tio år tillbaka i Norrtälje. Där är det ett landstings- och kommunalägt bolag, som driver vård i denna form. 

Kramfors och Sollefteå kommun har presenterat förslaget vid ett första möte med landstingledningen. Enligt Elisabet Lassen finns ett intresse för en sån här lösning även inom landstinget.

På vilket sätt sparar en sammanslagning pengar?

– Man jobbar på ett annat sätt, och blandar alla resurser som finns. Och utnyttjar dem så effektivt som möjligt. Utan att det skapas gråzoner eller gränser vem som tar ansvar för vem och för vad.

Tänker ni att all den vård som finns idag ska finnas kvar i Sollefteå om ett sådant här förslag går igenom?

– Det ingår i Sollefteå kommuns målbild, ja.

Norrtälje kommun har ett liknande samarbete mellan kommun och landsting. Har det sparat pengar åt landstinget där?

–Ja, landstinget hade minskat sina kostnader med tio procent och kommunen men sju procent och det är ju inte dåligt, konstaterar Elisabet Lassen.

Nu ska ni arbeta med det här förslaget. Vilka frågor är det ni söker svar på?

– Först och främst ta fram den gemensamma målbilden. Om vi inte har en gemensam bild vad som ska ingå i ett sådant här sammantaget vårdområde och vilka resurser som ska finnas, då blir det genast problematiskt.

Var och när ska ni presentera det färdiga förslaget?

– Det törs jag inte sia om. Men däremot kan jag säga att den första maj ska var och en gjort sin målbild. Vad man ser som möjligt och eftersträvansvärt, och hur det ska bli framåt. Så första steget är taget, det finns ett intresse att gå vidare och det kommer vi att göra, säger Elisabet Lassen.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista