På söndag är det picknick där gamla och nya Härnösandsbor kan mötas. Foto Ulla Öhman
På söndag är det picknick där gamla och nya Härnösandsbor kan mötas. Foto Ulla Öhman

En picknick för att lära känna varann

1:03 min

På söndag eftermiddag hålls en picknick i Härnösand med syftet att gamla och nya Härnösandsbor ska lära känna varann.

På söndag tas möblerna bort från den största salen uppe på Parkaden i Härnösand och istället läggs filtar ut på golvet.

Arrangörerna hoppas på cirka 300 besökare som över en liten picknick ska få nya bekanta och kanske vänner.

Från flera håll har man sett behovet hos nyanlända asylsökande flyktingar att få träffa och prata med de som bott kanske hela sitt liv i Härnösand.

De är jättesugen på att lära känna en svensk. De flesta har aldrig varit hemma hos någon eller överhuvudtaget pratat lite djupare med någon svensk.

– Det var ingen slump att vi valde en söndag för den här picknicken, säger Lennart Moberg. Just på söndagar kan det vara extra ensamt och mindre att göra. Affärerna är stängda och vi har inte pengar att gå med våra barn till simhallen, säger de.

Frågan är om svenskarna kommer att dyka upp. Det finns ofta en slags blyghet eller osäkerhet i kontakten med nya människor:

Jag har sagt till nyanlända att vi svenskar har svårt att prata med varandra också, inte bara med nyanlända

Arish Zada från Länsmuseet Murberget som också är med och arrangerar kom själv ny till Sverige för 12 år sedan och hoppas att många Härnösandsbor vill ta chansen att möta nya mäniskor

– Var inte rädd att börja prata. Ta gärna första steget och tänk på att man kan prata om vad som helst. Ställ gärna en fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista