Johan Asplund som försvann i Sundsvall 1980. Foto: Scanpix
Johan Asplund som försvann i Sundsvall 1980. Foto: Scanpix

Johan Asplunds föräldrar kräver skadestånd

1:05 min

Johan Asplunds föräldrar vill ha ersättning för 35 års lidande, orsakad av en skandalös rättsprocess. Det skriver de i sitt skadestånds yrkande till JK.

Anna-Clara och Björn Asplund kräver staten på en miljon kronor vardera för hanteringen av fallet med deras son Johan som försvann för 36 år sedan.

Kerstin Koorti är deras juridiska ombud förklarar varför de anser att staten bär det yttersta ansvaret.

– Staten har ju ansvar för att de rättsvårdande myndigheterna ska fungera. Vilket det inte gjort i det här fallet. De fick aldrig reda på vad som hände deras son.

Sedan 11- åriga Johan Asplund försvann från sitt hem i Bosvedjan i Sundsvall 1980 så har det varit flera rättsprocesser.

Tingsrätten i Sundsvall dömde 1985 en man för bortförandet av Johan, men han friades sen i hovrätten. Thomas Quick numera Sture Bergwall dömdes 2001 för att ha mördat Johan. Men han friades från mordet och flera andra mord han dömts för.

Nu är Johanfallet preskriberat och det går inte att ställa en eventuell mördare inför rätta. Föräldrarna vill nu ha ersättning för 35 års psykiskt lidande efter en havererarad rättprocess

– Om mitt barn skulle försvinna. Det är en ju tanke man knappt vågar tänka, och en känsla man inte vill ta i. Det skulle man  kämpa med hela livet, och det är precis vad de har gjort, säger Kerstin Koorti, föräldrarnas juridiska ombud.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista