Hemlösa och sover på resecentrum.
Hemlösa och sover på resecentrum i Örnsköldsvik. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio.

Hemlös och avstängd elev tillbaka på resecentrum

"Jag skar mig allt vad jag pallade"
5:48 min

Mamman och dottern som blivit bostadslösa i Örnsköldsvik är tillbaka på resecentrum. Idag tillbringar de sin tjugofemte dag på stationen och deras situation har blivit värre. Dottern har slagits och har ett självskadebeteende.

P4 Västernorrland har tidigare berättat om familjens situation. Nu är mamman Eva och dottern Maria, 19 år, tillbaka med sina väskor och påsar med tillhörigheter packade längst väggen i resecentrum i Örnsköldsvik.

Vi träffade dem i onsdags. Dagen innan var Maria på väg till gymnasieskolan efter att ha varit avstängd.

– Jag tänkte att jag skulle få något att göra istället för att bara sitta tjugofyra timmar om dygnet. Men det sket sig, säger hon.

Hon hade ingen aning om att bildningsnämnden tagit beslut om att förlänga avstängningen terminen ut.

– Min mentor sa att jag inte fick vara där. Då fuckade jag ur och började hota honom. Jag kan inte kontrollera mig alltså, säger hon.

Maria har tidigare hotat både elever och personal på skolan. Som vi tidigare berättat har hon psykiska besvär och har svårt att kontrollera sina känslor och handlar ofta på impuls.

De kan inte duscha eller tvätta sig ordentligt på resecentrum, och de lever på kalla köttbullar varje dag. Båda säger att situationen tär hårt på dem.

Förutom det upplever de en otrygghet. Maria är blå i ansiktet när vi träffar henne.

– Jag hamnade i slagsmål med en man. Han kollade på mig, jag pekade finger och han kom fram. Vi började slåss.

Maria har ett ärr med sju stygn på sin hand. Djuren som familjen hade med sig har blivit omhändertagna – efter att Maria fick beskedet att de inte kommer tillbaka la hon bladet mot huden.

Jag skar allt vad jag pallade.

– Jag tänkte inte på att kniven var vass och att såret skulle bli så djupt, säger hon. Maria åkte sedan till akutmottagningen där såret blev hopsytt, säger hon.

Har du en kniv alltså?

– Ja ja, som självförsvar.

Vet du om att det kan vara olagligt att bära kniv?

– Ja, men det här är en liten kniv som jag tar fram om jag skulle bli överfallen, säger Maria.

Men om du får ett utbrott?

– Jag tar inte upp kniven och använder den. Det är för att andra ska springa iväg.

Både Maria och Eva har tidigare uttalat självmordstankar. De har ännu inte försvunnit.

– Vi pratar om det båda två ibland, säger Maria.

Eva och Maria klarar sig inte ur den här situationen på egen hand. Maria har kontakt både med psykiatrin och Kriminalvården. Men hon känner sig förbisedd av kommunen.

Kommunen gör ju ingenting. De hjälper inte mig med bostad eller skola.

P4 Västernorrland har även pratat med en förälder som har ett barn på Marias skola. Föräldern är orolig både för sitt eget barn och Maria.

– Som förälder till barn på skolan är man oroad och frustrerad över att se på eländet. Ingen vill ju att de ska vara hemlösa – det leder ju bara till problem för alla. Finns det ingen vilja att sätta in specialstöd och lösa situationen, undrar föräldern.

P4 Västernorrland söker ansvariga på kommunen under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".