Sollefteå sjukhus. Foto: Ulla Öhman
Sollefteå sjukhus. Foto: Ulla Öhman

Hitta en ortoped och få 20 000 kronor

1:52 min

Akutmottagningen för kirurg och ortopedpatienter på Sollefteå sjukhus kan behöva stänga under sommaren på grund av att det saknas vikarier.
Men nu utfärdas hittelön till den som hjälper till att lösa personalbristen. 

20 000 kronor för en kirurg och 20 000 för en ortoped. Men det är inte landstinget som står för ersättningen. Majed Safaee är kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun och engagerad i att bevara Sollefteå sjukhus. Det är han som står bakom initiativet med hittelön.

– Jag startade en insamling för två veckor och då var tanken att betala boende, resor och aktiviteter för de som behöver skjuta upp sin semester för att täcka bemanningen. 

Nu går pengarna till hittelön istället.

Varför gör du det här?

– För att landstinget inte gör det. Jag vet att redan i oktober förra året kom påstötningar om att man måste börja leta sommarpersonal. Svaret var att det var lugnt men i januari hade fortfarande inget hänt och nu är det mars och man säger att akuten kanske måste stängas. Hittills har ingen ens sett en annons ute för tjänsterna. 

Får den som förmedlar en tjänst att få pengar eller är det här bara en manifestation?

– Absolut, pengarna finns. Den som hittar någon som går att anställa och tar jobbet kommer jag med glädje att betala ut pengarna till, säger Majed Safaee.

Hans förhoppning är att han redan till helgen ska kunna kontakta några av de personer som det kommit in tips om. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista