Asylsökande barn på evakueringsboende i Sundsvall går inte i skolan. Foto Ingrid Engstedt Edfast/SR
1 av 2
Asylsökande barn på evakueringsboende i Sundsvall går inte i skolan. Foto Ingrid Engstedt Edfast/SR
Ulla Näsman flyktingsamordnare i Sundsvalls kommun. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
2 av 2
Ulla Näsman flyktingsamordnare i Sundsvalls kommun. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Asylsökande barn blev utan skola

4:47 min

Efter tre månader stängs det tillfälliga evakueringsboendet i Sundsvall och de kvarvarande familjerna flyttas till boenden i Ånge och Timrå. Under hela tiden har inga barn fått gå i skolan trots påtryckningar från flyktingsamordnaren i Sundsvall.

När strömmen av asylsökanden till Sverige var som störst i mitten av november tog Sundsvalls kommun emot ett hundratal människor, i huvudsak barnfamiljer, som skulle bo i temporära boenden mellan tre och sex dagar fram till dess asylprocessen kunde starta.

Människor inhystes i gymnastiksalar och skolor men det som var tänkt bli några dagar blev för vissa närmare tre månader. Under den tiden fick inga barn gå i skola trots att rekommendationen är att barn ska behöva få börja skola inom en månad från att de anlänt till Sverige.

Jag vill gärna gå i skolan. Nu får jag bara studera med min pappa.

Tillsammans läser de matematik, arabiska och engelska.

P4 Västernorrland har sökt skoldirektören på Sundsvalls kommun men inte lyckats få en kommentar. Joao Pinheiro, barn och utbildningsnämndens ordförande, säger att han inte har känt till omständigheterna på boendet och att inget politiskt beslut tagits i frågan.

Samtliga familjer har nu lämnat Sundsvalls kommun och finns i evakueringsboenden i Ånge och Timrå där de fortsätter vänta på en möjlighet att få gå i skolan.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista