Resecentrum
Foto: Lennart Sundwall/SR

Hemlösa Maria 19 år är "kommunens yttersta ansvar"

0:35 min

Kommunen kan göra mer i situationen på resecentrum i Örnsköldsvik. Det menar Michael Anefur, tidigare nationell hemlöshetssamordnare.

– Framför allt är det otroligt synd om tjejen. Hon mår naturligtvis inte bra och att då hamna i en situation där hon inte har möjlighet att dra sig undan är inte bra, säger Anefur.

Verkar det som om kommunen tar sitt ansvar?

– Det är kommunens yttersta ansvar att människor inte ska behöva bo på resecentrum dag efter dag, säger han.

Vi har berättat om 19-åriga Maria och hennes mamma Eva, som blev vräkta och hemlösa tidigare i år. De har bott på resecentrum i Örnsköldsvik i ungefär en månads tid.

Kommunen har erbjudit dem möjligheter att övernatta på vandrarhem och hotell, men på grund av dotterns psykiska problem har inte det varit möjligt, menar familjen och har därför avböjt erbjudandet.

– Då får man stå för att man inte vill ha den hjälpen. Men sedan kan läget uppstå att man inte är tillräckligt kompetent att avgöra huruvida man behöver hjälp, och då kan tvångslagar användas, säger han. Det innebär att ge vård mot den enskildes vilja.

Michael Anefur säger att kommuner generellt behöver bli bättre på att samverka med andra myndigheter som i sådana här fall.

– Alla aktörer vill göra sitt allra bästa hela tiden, men det är inte alltid man hittar den samverkan som behövs. Här skulle man behöva en helhetsbild som ser till hennes totala behov, säger han.

Christina Norberg, avdelningschef för social utredning i Örnsköldsvik, uttalar sig inte i enskilda ärenden. Hon säger att kommunen samverkar med andra myndigheter, men att det också är beroende av den enskildes samtycke. Situationen för de berörda kan ändras med tiden och då kan socialtjänsten ompröva ärendet efter behov.

Idag har Maria kontakt med bland annat landstinget, kriminalvården och polisen. Hon omhändertogs idag av polis i samband med att de beslagtog hennes kniv, som hon berättade om i vår radio i morse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista