Arkivbild på hussvampsangrepp. Foto: Länsförsäkringar
1 av 2
Så här ser en hussvamp ut. Arkivbild. Foto: Länsförsäkringar
Byggställningar vid fasaden på Ankarsviks skola. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
2 av 2
Ankarsviks skola på Alnö utanför Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Hussvamp i Ankarsviks skola på Alnön

Provtagning visar att byggnaden har hussvamp i trossbotten och nu pågår undersökningar för att ta reda på omfattningen. I väntan på provresultaten har undervisningen flyttats till andra skolor.

Idag har skolan och Drakfastigheter, som förvaltar byggnaden, träffats och bestämt att alla utrymmen ska undersökas, först därefter går det att avgöra när och om barnen kan återvända.

Det kommer att dröja innan eleverna på Ankarsviks skola kan återvända.

Enligt de första planerna skulle barnen återvända efter påsklovet, men nu kommer det att ta längre tid. För närvarande undervisas de yngre barnen på Uslands skola och de äldre årskurserna på Vibackeskolan.

Byggnaden har angripits av hussvamp och nu ska nya prover tas för att utreda vilka delar av skolan som är angripna.

Enligt Peter Johansson driftchef på Drakfastigheter så är det mycket ovanligt med angrepp på offentligt ägda byggnader.

– Det har bara hänt en gång tidigare och då rörde det sig också om en äldre byggnad med torpargrund.

Det finns ingen synlig hussvamp och därför är risken att den skulle ha spridit sig utanför byggnaden liten, menar Peter Johansson. Det är möjligt att sanera hussvamp beroende på hur utbredningen ser ut. 

I mitten av veckan träffas representanter från skolan och Drakfastigheter för att bestämma när och om det blir möjligt för barnen att återvända.

Hussvamp

Hussvampen är vanligen tryckt mot underlaget och kan bli flera decimeter vid. Den är köttig och brunaktig med vit kant och har gropigt till veckat hymenium (innehåller sporsäckar).

Både fruktkroppar och växande mycel avsöndrar vätskedroppar. Det bomullslika mycelet kan växa metervis över såväl trävirke som källargolv och murade ytor.

Hussvamp är en synnerligen svår skadegörare som kan ödelägga byggnader totalt. Den angriper oimpregnerat virke i hus och orsakar brunröta, varvid träet faller sönder i fyrkantiga bitar. Den klarar sig med en träfuktighet på bara 20-30 %, med en övre gräns vid 55 %, och trivs bäst vid rumstemperatur. Vid nedbrytningen av träets cellulosa produceras även giftig oxalsyra, som måste neutraliseras med kalk; denna får svampen från murbruk, betong, puts, stenull och andra basiska material.

Arten har i naturen påträffats växande på trädstammar i Himalayas skogar. Den är i Sverige tämligen vanlig och kan påträffas hela året. Sanering sker främst med torka eller värme.

Källa: ne.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista