Asylsökande barn på evakueringsboende i Sundsvall fick inte gå i skolan. Foto Ingrid Engstedt Edfast/SR
1 av 2
Asylsökande barn på evakueringsboende i Sundsvall fick inte gå i skolan. Foto Ingrid Engstedt Edfast/SR
Lars Karlstrand skoldirektör i Sundsvalls kommun. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
2 av 2
Lars Karlstrand skoldirektör i Sundsvalls kommun. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Beklagar att asylsökande inte fick gå i skolan

Lars Karlstrand: Nästa gång är vi förberedda
2:43 min

Flera omständigheter gjorde att barnen i familjer som placerades på tillfälliga evakueringsboenden i Sundsvall inte fick möjlighet att gå i skola. Som en följd av den stora strömmen asylsökande kom familjerna att bo flera månader i gymnastiksalar och skolor istället för några dagar.

Det var länge oklart för hur lång tid de asylsökande barnfamiljerna skulle stanna på de temporära evakueringsboendena i Sundsvall, därför fick barnen ingen möjlighet att gå i skolan. Under närmare tre månaders tid bodde barnen i Sundsvall utan att erbjudas skolundervisning.

Det som skulle ha varit några dagars vistelse blev till veckor och månader och de temporära boendena i skolor och gymnastiksalar blev allt mer permanenta. Samtidigt så anlände många ensamkommande barn som också skulle få bostad och skola, därför prioriterades dessa samt de barn i familjer som redan hade fått asylrätt, förklarar Lars Karlstrand, skoldirektör i Sundsvalls kommun.

– I efterhand kan vi konstatera att den här gruppen kom på sidan, sen när vi till sist lyckades ordna en lösning med Högoms skola då flyttades familjerna till andra kommuner, säger Lars Karlstrans som också kritiserar det sätt som asylsökande tas emot och hanteras.

Det här är ett exempel på när jag tycker att vi som land inte tar emot folk på ett bra sätt, eftersom de ska tvingas till så många förflyttningar mellan olika platser. 

– I framtiden kommer vi att lyckas bättre, lovar skoldirektör Lars Karlstrand.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".