Bron över Sundsvallsfjärden, Sundsvallsbron.
1 av 2
Sundsvallsbron. Foto: Anna Ahlström/SR

Snön skapar problem på Sundsvallsbron

1:23 min

Kamerorna på Sundsvallsbron har haft svårt att identifiera fordon när det snöar. I januari var det flest fordon hittills som inte gick att registrera för broavgiften.

Transportstyrelsen har fört statistik över Sundsvallsbron under ett år, och januari i år sticker ut. 12 000 passager kunde inte identifieras av kamerorna på Sundsvallsbron. I februari var det i stället 2000 fordon, vilket är mer normalt. 

– Det är en ökad mängd passager som inte kan debiteras på grund av det snöoväder som har kunnat uppstå vid vissa tillfällen i Sundsvall. Den enda slutsatsen vi kan säga är att det har varit ett sämre väder utifrån vad som är kapabelt att fotografera, säger Jonas Malm som är verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen. 

Det är Transportstyrelsen som ansvarar för att registrera fordonen från Sundsvallsbron, för att färderna över bron ska kunna debiteras. 

– Det jobbas kontinuerligt med tekniken på vägsidan. Vi jobbar väl inte rent principiellt för att det ska råka snöa och göra en bättre teknisk lösning. Men att vi har en högre nivå från månad till månad som klarar av att bli identifierad, säger Jonas Malm. 

Kommer ni tänka mer på det här nu med tanke på januari som stack ut?

– Ja, det kommer vi göra. Det är första januarimånaden vi har, vi har varit igång i tolv månader. Vi kommer ha med den till nästa års bedömning och se om det skulle skett några förbättringar, säger Jonas Malm. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista