Åsa Kastbom arbetar som läkare inom vuxenpsykiatrin i Region Östergötland.
Åsa Kastbom, med rötter i Njurunda, möter i sitt arbete personer med sexuellt intresse för barn. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Sexbrott mot barn ökar - men få pedofiler får vård

1:27 min

Anmälningarna om sexbrott mot barn har ökat. Trots det är vårdutbudet för personer som är sexuellt intresserade av barn är fortfarande begränsat, det säger Åsa Kastbom, läkare från Njurunda som forskat inom området.

Samtidigt är mörkertalet för personer som har en pedofil läggning troligen mycket stort, säger Åsa Kastbom som idag är läkare inom psykiatrin i Östergötland.

– Att ha en pedofil läggning är ju väldigt genant och någonting som de allra flesta som har det lider mycket av. Det är inget man söker för så därför - de som kommer fram som vi känner till är ju förmodligen toppen av ett isberg. Jag tror mörkertalet är jättestort, säger Åsa Kastbom.

Polisanmälningarna om sexbrott mot barn har ökat. P4 Östergötland har tittat på antalet polisanmälningar år 2000 och år 2014. Gällande våldtäkt mot barn under 15 år har anmälningarna ökat från 300 till nästan 2 300 i hela landet.

Barnpornografibrott har ökat från drygt 200 till drygt 900 anmälningar och köp av sexuell handling av barn under 18 år har ökat från 21 till 98 polisanmälningar. Detta enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Har det blivit fler pedofiler i vårt samhälle?

– Det har inte varit så mycket forskning omkring det så vi kan inte säga om det är vanligare. Men det man kan säga är att det blivit mer uppmärksammat på sistone.

Åsa Kastbom träffar i sitt arbete personer med sexuellt intresse för barn.

– Det är alla typer av människor. Jag kan inte hitta någon gemensam nämnare.

Kan man förebygga det här, finns det bra vård?

– Ja, det tycker jag. Men inte över hela landet.

Men det finns en nationell telefonlinje, Preventell, som går till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge för personer med så kallat oönskad sexualitet och som vill ha råd och stöd. Den som även vill ha annan vård får åka till Huddinge - än så länge.

– Jag hoppas att det blir bättre. Att vi kommer att kunna erbjuda sådan här vård i hela Sverige. För det är ju ett sätt att kunna förebygga sexuella övergrepp gentemot barn, säger Åsa Kastbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista