Bert-Ola Karström har fått hälften av totalt 39 strålningar mot prostatacancer. Foto: Christer Jonasson /SR
Bert-Ola Karström har fått hälften av totalt 39 strålningar mot prostatacancer. Foto: Christer Jonasson /SR

Bert-Olas hela liv har varit fotboll - nu går han den tuffaste matchen

Bert-Ola Karström: Jag blir trött och mår illa
1:47 min

I november fyller Bert-Ola Karström 70 år och hela hans liv har handlat om fotboll. Men beskedet om prostatacancer har förmörkat tillvaron.

Som aktiv spelade Bert-Ola fotboll och bandy och efter den aktiva tiden har han varit fotbollstränare på olika nivåer under inte mindre än 35 år. Han ingick i det klassiska laget från Kubikenborgs IF som var som bäst i början av 70-talet när klubben spelade i serien under Allsvenskan. Det är flera generationer och tusentals spelare som har varit i kontakt med "Bärsan".

För det är så han kallas i folkmun, Bärsan. En glädjespridare och snacksalig gamäng i alla kretsar, men nu har livet tagit en annan väg.

När vi träffade Bert-Ola hade han just fått den nittonde av totalt 39 strålningar mot sin prostatacancer.

– Jag är väldigt trött och så mår jag illa efter varje behandling. I och med att det är strålningar varje dag, fem dagar i rad, så är det underbart att få komma hem på helgerna. Förut var det mycket som var ljust men nu är det mest bara svart. Men jag har en önskan om att när jag fyller 70 år i november kunna göra en resa med mina barn och barnbarn, säger Bert-Ola.

Den stora förändringen kom när han fru gick bort i februari 2015.

– Då bröt allt ut. Jag tror att det mentala styrde det fysiska hos mig, helt klart. Jag blev dålig direkt och när jag testade mig så visade det sig att jag hade prostatacancer. Jag har alltid varit en glad gamäng och trodde väl aldrig att jag skulle be till Gud. Det gör jag nu, säger Bert-Ola, eller Bärsan som han kallas av alla sina fotbollskompisar.

   


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".