Bryssels flygplats
1 av 2
Foto: Daniela Schwarzer/TT
Henrik Östberg
2 av 2
Henrik Östberg Foto: Privat

Henrik från Njurunda på plats i Bryssel

Tolken Henrik Östberg i Bryssel: Är mitt i ett kaos där det fattas mycket information
3:36 min

Henrik Östberg från Njurunda jobbar som tolk vid EU-parlamentet i Bryssel. Han vaknade till en dag med nya terrordåd i den belgiska huvudstaden. En av hans vänner stod hundra meter från explosionen på flygplatsen i morse. 

Hemma hos Henrik Östberg har telefonen ringt idag och många har hört av sig till honom.

– Jag vet inte om jag ska vara rädd men till skillnad från de händelser som varit tidigare så känns det som om det kommit närmare. Jag är både på tunnelbanan och flygplatsen själv ganska ofta, berättar Henrik Östberg.

En av hans vänner stod i kö på flygplatsen bara hundra meter från en av explosionerna.

– Då kommer det väldigt nära och man känner sig lite skakad, säger Henrik Östberg.

På cykel känner jag mig ganska säker ändå. Jag kommer ta samma väg som jag brukar ta till jobbet. Men det är en väldigt märklig situation.

Bryssel har sedan tidigare ett förhöjt läge. Hur har det märkts?

– Man har vant sig att det står militärer fram för min arbetsplats och utanför andra offentliga byggnader och det har blivit normalt konstigt nog.

Jag tänkte i december att händer det något kommer det inte hända de närmaste månaderna. Till sist återgår det sakta men säkert till det normala. Det är förmodligen då det kommer hända igen - och det gjorde det.

Kommer du själv att vidta några säkerhetsåtgärder? Du cyklar till jobbet till exempel...

– I december var det många som undvek tunnelbanan och så blir det nog nu också. Om den ens är öppen. Det är alltid så de första veckorna. Om sedan ingenting inträffar så återgår ju allt till det normala, snart igen, berättar Henrik Östberg som jobbar som tolk i Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".