Jerry Mähler.
Jerry Mähler. Foto: Viktor Åsberg

Hemtjänsten i Ramsele otrygg - får ingen hjälp

"De måste få någon stöttning"
3:42 min

I helgen sökte hemtjänstens personal stöd och hjälp av räddningstjänsten efter att en av de inblandade i knivdramat varit aggressiv hos en brukare. Trots att de har samarbetsavtal, bedömde räddningstjänsten att situationen var för hotfull och dök aldrig upp.

– Vi måste ha någon form av behjälplighet. Ska två unga jäntor gå in i ett hem där det finns galningar? De måste få någon stöttning. Det måste finnas överfallslarm eller att man vänder sig till brandkåren - polisen tar ju en timme att få hit, säger en Ramselebo till P4 Västernorrland.

Hemtjänstpersonal i Ramsele upplever en otrygghet på jobbet. Missbrukare samlas ofta hos olika personer som hemtjänsten besöker, vilket skapar en otrygg miljö för personalen, menar Jerry Mähler, äldreomsorgschef i Sollefteå kommun. Han säger att flera otrygga situationer uppstått i år.

Oroskänslan har eskalerat.

– Det finns ett visst klientel som skapar den här otryggheten där vi med hemtjänstpersonal besöker brukare. Då finns en hotbild, säger Mähler.

I helgen kom hemtjänsten i kontakt med en av männen som var inblandade i det uppmärksammade mordförsöket i söndagsnatt.

Den man som skadades svårt och nu vårdas på sjukhus, hade på fredagen besökt en av hemtjänstens brukare. Där misshandlade han brukaren som blev allvarligt skadad, enligt kommunen som polisanmält händelsen.

Hemtjänsten var inte på plats vid misshandeln, men kände då ett stort behov av extra stöd under helgen – i fall de skulle hamna i en riskfylld situation med en missbrukare.

Sollefteå kommun har ett samarbetsavtal med räddningstjänsten. Vid akuta situationer ska räddningspersonal hjälpa och stötta hemtjänsten. Men i helgen fick inte hemtjänstpersonalen det stöd de hade förväntat sig.

– Min personal i Ramsele kontaktade mig och de hade förväntat sig att få stöd av räddningstjänsten för att känna trygghet. Den hjälpen fick man inte i helgen, säger Jerry Mähler.

Hemtjänsten fick beskedet att räddningstjänsten bedömde situationen för hotfull för sin egen personal. Jerry Mähler betonar noga att han respekterar det beslutet.

– Jag har full respekt för arbetsledare och skyddsombudets beslut, säger Jerry Mähler.

Hemtjänstpersonalen måste känna sig utlämnad?

– Ja, alldeles riktigt. Det som gäller för mig är att titta på personalens säkerhet, säger Mähler.

I sådana här fall kan hemtjänsten avstå från att åka till brukare där det finns risk för hotfulla situationer, säger Mähler.

Sollefteå kommun började igår föra en diskussion med ett vaktbolag som skulle kunna kan utföra uppgifter av det slag som räddningstjänsten inte kunde ställa upp med under helgen. Han ser allvarligt på sin personals arbetsmiljö.

När räddningstjänstens personal, som är van situationer med stora risker, bedömer att risken är för stor med hot och våld... Det talar för hur allvarlig situationen är tycker jag. 

– Jag hoppas verkligen att vi kan komma till rätta med det här. För så här ska inte någon människa i samhället behöva uppleva – att känna sig hotad när man utför sitt arbete, säger Mähler.

I eftermiddag fick kommunen nej av vaktbolaget Securitas, som inte hade tillräckligt med resurser att sätta in i Ramsele.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".