Andreas Hoff är biträdande räddningschef på Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen. Foto Ulla Öhman
Andreas Hoff är biträdande räddningschef på Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen. Foto Ulla Öhman

"Inte räddningstjänstens uppgift att hantera våldsamma personer"

Räddningstjänsten: Vi är inte utbildade väktare
2:56 min

Räddningstjänsten beslutade i helgen att inte bistå hemtjänsten i Ramsele när de uppfattade sin arbetssituation som hotfull - trots att räddningstjänsten har ett samarbetsavtal med Sollefteå kommun. 

– Situationen i Ramsele är beklaglig och ingen ska behöva känna sig otrygg eller hotad i tjänsten, säger Andreas Hoff tillförordnad räddningschef Höga Kusten Ådalen.

Räddningstjänsten har ett avtal om att hjälpa till i akuta situationer. Det kan till exempel röra sig om att hjälpa till att lyfta någon som har ramlat, när hemtjänstens bilar inte kommer fram eller vid tillfällen då det kan behövas en extra person för att lösa en situation.

– När vi får en sådan här förfrågan från hemtjänsten så är vi välvilligt inställda, säger Andreas Hoff.

Men räddningstjänsten är inte utbildad för hotfulla situationer och därför får personalen själva avgöra som känner till bygden. 

Vår personal har ingen utbildning som väktare. De är inte anställda som väktare och vi har ingen utrustning för att utföra väktartjänster.

– Jag har full förståelse från de känslor som hemtjänstens nattpatruller har och de ska inte behöva arbeta i en otrygg situation. När det gäller hotfulla situationer så har inte vi den erfarenheten utan det är en polisiär fråga, konstaterar Andreas Hoff. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".