En rulle med bredbandskabel, i bakgrunden åkrar och träd.
För att målet att 90 procent av befolkningen ska ha bredband via fiber år 2020 så gäller det att utbyggnaden också når utanför tätorterna i länet. Foto: Anders Wiklund/TT

Fiberutbyggnaden i Västernorrland ska ta fart

1:09 min

Det har gått alldeles för långsamt med utbyggnaden av bredband via fiber i Västernorrland. Detta på grund av att det inte varit tillräckligt lönsamt. Men nu hoppas Länsstyrelsen att man ska få upp farten.

Hur ser det ut där du bor? Kan man ansluta sig till fiber? Vill du ha fiber eller är det ointressant? Kommentera! 

Niklas Guss på Länsstyrelsen arbetar med fiberutbyggnaden i länet. 51 procent av de boende i Västernorrland har fiber idag. Men utanför tätorter och samhällen så är den siffran bara nio procent. Och det är långt ifrån det mål som regeringen har satt upp om att 90 procent av befolkningen ska ha fiber till en hastighet av minst 100 megabit per sekund 2020.

– Idag anser man att fiber är lika viktigt som el och avlopp, säger Niklas Guss.

Hittills har utbyggnaden i länet gått alldeles för långsamt för att man ska nå upp till målet. Och det är länets geografi och demografi som har avskräckt marknadskrafterna från att satsa på landsbygden. Det har inte varit tillräckligt lönsamt. 

– Man ser att utan stödmedel så går det trögt i Västernorrland, säger Niklas Guss.

Så fort det går att börja gräva kommer projektet Dig2020 att komma igång. Den syftar till att få till en grundinfrastruktur av fiber som binder ihop länets olika delar. Detta ska sedan kompletteras av initiativ från företag och föreningar som genom landsbygdsprogrammet kan söka ersättning för upp till 60 procent av kostnaden. Och sammantaget hoppas Länsstyrelsen nu att utbyggnaden ska ta fart och att man ska lyckas nå målet till 2020.

– Det är en stor utmaning men vi siktar på det här målet, säger Niklas Guss.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista