Hund går igenom bagage vid utgång på Bryssel S. Charleroi flygplats. Foto: Albin Norin
1 av 3
Hund går igenom bagage vid utgång på Bryssel S. Charleroi flygplats. Foto: Albin Nordin
Sjukvårdspersonal evakuerar skadade människor utanför tunnelbanestationen Maalbeek.
2 av 3
Sjukvårdspersonal evakuerar skadade människor utanför tunnelbanestationen Maalbeek. Foto: TT
Enorm trängsel på Bryssels andra flygplats Bryssel S. Charleroi flygplats. Foto: Albin Nordin
3 av 3
Enorm trängsel på Bryssels andra flygplats Bryssel S. Charleroi flygplats idag. Foto: Albin Nordin

Albin Nordin från Härnösand var på EU-parlamentet vid attackerna i Bryssel

4:50 min

Albin Nordin från Härnösand gör praktik på Europaparlamentet, och var mitt i terrorattackens Bryssel igår.

– Jag var ganska samlad på något konstigt sätt, säger Albin Nordin om hur han reagerade när han hörde om terrorattackerna.

Dagen började som vanligt. Han kom till jobbet och läste tidningar, men sedan hördes sirener och helikoptrar utanför parlamentet. Några minuter senare kom rapporter om sprängdåden på flygplatsen Zaventem i Bryssel. 

– Då blev jag ju väldigt orolig för det är väldigt många man känner som är på den flygplatsen hela tiden, Säger Albin Nordin.

Efter en stund kom också en rapport om en attack i tunnelbanan närmast parlamentet där han befann sig. 

– Från början var det verkligen fokus på att kolla så att alla jag känner var i säkerhet och kom till jobbet och så, säger han.

När det gällde en egna säkerheten för de som var i parlamentet tog det tid innan de fick direktiv. Någon föreslog att man skulle samlas på bottenvåningen och någon annan tyckte det var säkrare att befinna sig högre upp i byggnaden, berättar Albin Nordin.

– Man blev väldigt osäker på hur vi skulle hantera situationen. Efter några timmar kom ett meddelande att vi inte skulle åka till flygplatsen och det hade nog de flesta tänkt på redan. Och sedan kom ett mejl från talmannen att vi skulle stanna där vi var och att det skulle bli tumult om alla skulle försöka lämna byggnaden samtidigt, säger Albin Nordin.

Hur tog du dig hem sen, för kollektivtrafiken stängdes ju av?

– Jag gick hem faktiskt. Jag bor bara 20 minuter från parlamentet. Det var väldigt lugnt på stan. Det var en absurd känsla att gå hem när man visste vad som hänt och hur många som dött och skadats där bara några timmar tidigare.

Mycket militärer ute med vapen och affärer var stängda. Det var som att vara i stormens öga.

Men nu är du på väg från Bryssel  – och det faktiskt med flyg?

– Ja, jag hade tankar på att ställa in den här resan igår, men dels kände jag att det inte är så trevligt att vara kvar i Bryssel. Sedan känns det bra att leva sitt liv som man planerat och inte låta sig skrämmas av terrorismen, för det är det största vapnet de har, att människor ändrar sina vardagsrutiner och att sätta skräck i miljontals människor i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista