Lena Augustsson är opererad för ändtarmscancer och har en stomi på magen.
Lena Augustsson. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Livet efter ändtarmscancer

1:15 min

Ändtarmscancer finns på tio i topp-listan med de vanligaste cancerformerna i Sverige, enligt cancerfondsrapporten 2015. En cancerform som det talas väldigt lite om. 

De allra vanligaste som prostatacancer och bröstcancer uppmärksammas med mustasch- och rosa bandet-kampanjer, men kring ändtarmscancer är det ganska tyst. Det trots att just mars har utsetts till tarmcancermånad av Tarm- uro- och stomiförbundet.

Lena Augustsson i Örnsköldsvik är en av de drabbade.  Sommaren 2015 upptäcktes en tumör i ändtarmen på henne.

– Jag trodde att jag hade hemorrojder. Det hade varit lite irriterat ett tag, men jag är ju kvinna och har fött barn så det var väl inte så konstigt. Det drog ut på tiden men till slut så bokade jag en tid. Läkaren sa direkt att han trodde att det var ändtarmscancer vilket också provsvaren visade.

Att Lena nyligen har varit allvarligt sjuk går inte att se när hon sitter på ett café och dricker kaffe. Hon är fri från cancer och mår bra. Men vägen från beskedet till idag har inte varit helt lätt även om det har gått fort. 

– Från att jag fick första undersökningen tog det bara en månad innan jag opererades. Då det var dags för operation och jag kom till operationssalen började jag att gråta och det gick inte sluta. Det slog mig nog att det inte fanns någon återvändo längre.   

Ingreppet innebar en stor förändring av Lenas kropp. 

– Eftersom de var tvingade att ta bort slutmuskeln blev det en permanent stomioperation. Vilket innebär att jag är ihopsydd där bak så att säga, men operationen innebär även att de öppnar upp på framsidan från bröstet och neråt. 

Att lära sig leva med att vara stomiopererad var inte helt lätt. Lena gör något som kallas för irrigation, det kan personer med stomi på tjocktarmen göra.

– Jag gör en form av tarmlavemang på mig själv och det var lite bråk med mig själv till att börja med. Det tog ungefär en timme från början nu tar det cirka 40 minuter. Men jag tycker att det är värt det då jag får mer frihet då jag slipper ha en påse på magen. 

Vad gör du under tiden? 

– Från början var det svårt. Jag har för dåligt tålamod och blir fruktansvärt rastlös. Men nu har jag börjat lyssna på en ljudbok under tiden, så nu kan det bli riktigt långa toalettbesök om boken är spännande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista