Påskfjädrar från kalkoner i USA.
Påskfjädrar från levande kalkoner? Foto: Sofia Kristiansen/SR

Kommunen vill inte medverka till djurplågeri

0:56 min

Örnsköldsviks kommun har beslutat att inte använda påskfjädrar i årets påskdekorationer. Även andra kommuner i Västernorrland kommer att titta närmare på saken inför nästa år efter uppgifter att fjädrar i vissa fall har plockats från levande fåglar.

Hur resonerar du kring att köpa påskfjädrar? Har du tips på andra pynt om man vill undvika fjädrarna? Berätta i kommenteringen!

Redan 2009 avslöjade Kalla Fakta ett fall i Ungern där levande kalkoner plockades på sina fjädrar. Och nu menar föreningen Djurens Rätt att detta är något som kan förekomma på fler ställen som vi inte vet om.

Med anledning av detta har flera kommuner valt att inte dekorera med fjädrar till påsk, däribland Örnsköldsviks kommun.

– Från och med i år så kommer vi inte att använda oss av påskfjädrar i våra dekorationer. Vi vill inte delta i något djurplågeri, säger Pelle Edlund, arbetsledare på Park i Örnsköldsvik.

Sundsvall och Timrå kommuner har också tagit aktiv ställning i frågan. På Sundsvalls kommun kommer man i år att pynta med fjädrar som blivit kvar sen förra året. Hur det blir nästa år har man inte bestämt.

– Rätt vad det är så kommer det en producent som kan garantera att fjädrarna inte kommer från levande djur, säger Tomas Häggström som är sektionschef på Parkavdelningen i Sundsvalls kommun.  

Timrå kommun kommer att pynta med påskfjädrar i år och kommer sedan att ta tag i att utreda frågan ordentligt.

– Om det visar sig att det finns några oegentligheter så ska vi inte hålla på med det, säger Staffan Abrahamsson på Parkavdelningen i Timrå kommun.

Varken Ånge, Härnösand, Sollefteå eller Kramfors har haft som tradition att pynta med påskfjädrar och kommer inte att börja i år heller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista