En polisbil utanför polisens avspärrning i Ramsele. Foto: Viktor Åsberg/SR
Ett större område var avspärrat efter mordförsöket natten till måndag. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio

Polisen om oron i Ramsele

Regionpolischef Klas Johansson: Man ska vara lyhörd för de boende
2:06 min

Hemtjänsten känner sig otrygg i Ramsele och två personer är häktade för mordförsök på en Ramselebo. Polisen måste bli duktig på att prioritera, konstaterar Klas Johansson, regionpolischef i område Nord.

Dådet i Ramsele i söndagsnatt, när en man i 50-årsåldern höggs ner med ett vasst föremål, är ett exempel där lokala ortsbor känner sig bortprioriterade av polisen.

Det är svårt att få hit dem. Jag tänker på hemtjänsten som ska gå in i ett hem med galningar. De måste finnas överfallslarm som går till brandkåren och inte polisen som tar en timme att få hit.

Det var ingen vanlig syn Ramseleborna möttes av när de vaknade upp på måndagsmorgonen. Ett stort område i centrala Ramsele var avspärrat - efter att en man hittats svårt skadad.
Två män greps under dagen, misstänkta för mordförsök. Dom tre inblandade är sedan tidigare kända av polisen och ingår i samma kriminella krets.

Dagen innan fick polisen tips av en person som gjort iakttagelser och som var orolig att bråk var på gång. Polisen valde att inte åka dit när deras patrull redan var upptagen med en trafikolycka.

Förutom det känner hemtjänstens personal en ökad otrygghet - de ska besöka hem där missbrukare vistas och där de upplever en risk för hotfulla situationer. Senast i helgen var en av de inblandade i dådet aggressiv hos en brukare. Personalen känner sig utelämnade.

Polisen måste bli bättre på att prioritera, säger regionpolischefen i område Nord Klas Johansson.

Det är viktigt att ta folks otrygghet på allvar. Man ska vara lyhörd för de boende.

– Vi måste följa brottsutvecklingen och vi försöker bli duktiga på att prioritera, säger Klas Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".