EU Migrantlägret i Sundsvall som stängs i september. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
1 av 2
EU Migrantlägret i Sundsvall som stängs i september. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Alex EU migrant i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
2 av 2
Alex EU migrant i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Husvagnslägret för EU migranter stängs i höst

2:55 min

De EU migranter som idag bor i husvagnslägret i hamnen i Sundsvall måste flytta senast den 30 september, därefter kommer kommunen att stänga lägret och istället ordna platser i härbärgen.

Enligt förslaget ska lägret helt stängas den sista september och alla husvagnar ska bort. Istället ska kommunen satsa på att utöka platserna på härbärgen. 

Husvagnslägrets framtid har länge diskuterats men idag fattade socialnämnden beslut att stänga ner lägret.

– Vi har beslutat att inte tillåta lägret på södra kajen efter den 1 september. Vi kommer i stället att utöka härberget som EU migranterna kan bo i, säger Malin Larsson ordförande i socialnämnden i Sundsvall.

De EU migranter P4 träffade var förberedda på beslutet och kommer istället att bo på härbärgen i höst men de flesta hade föredragit att få bo kvar i husvagnarna.

– Vi skulle hellre bo kvar, säger tvåbarnspappan Alex som har försörjt sig på att tigga i Sundsvall i fyra år. Nu är hans fru gravid och han får ytterligare ett barn att försörja. Helst skulle han vilja ha ett jobb som målare eller städare.

Alex barn kommer att bo kvar i Rumänien eftersom härbärget endast kommer att vara öppet under kvällar och nätter.

– Det har inte varit några bra förhållanden i det här husvagnslägret, speciellt inte för barnen. Nu har vi ett bättre alternativ för de här personerna, säger Malin Larsson ordförande i socialnämnden i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista