Victor Olofsson, Modo, sitter i båset. Foto: Mikael Fritzon/TT
Victor Olofsson, egen Modo produkt. Flera sådana exempel vill J18 tränaren Per Styf se i framtiden. Foto: Mikael Fritzon/TT

Vill ha en majoritet av egna spelare i Modos SHL-lag

3:32 min

Samtidigt som Modo kämpar för att behålla sin SHL-plats förbereder sig klubbens juniorlag för SM-semifinalspel i morgon. Det kan bli ett nytt guld på påsklördag, precis som det blev 2014.

Framgångar för Modos A-lag just nu i kampen mot Leksand där den tredje matchen i kvalet mot SHL spelas ikväll. I Modo laget finns idag fyra egna produkter och nio utländska spelare.

Det är få juniorer som klarar av steget upp till en plats i högsta ligan, SHL. Per Styf, som är coach för Modos J 18-lag, gör bedömningen att en 4-5 spelare i hans lag har möjlighet att bli framtida SHL-spelare.

Rädslan att åka ur SHL är en orsak till att många bra juniorer inte får plats och utrymme i SHL-lagen. Det handlar om så stora pengar att föreningarna inte har råd att ta ett eller flera år i allsvenskan.

Modo har på senare år valt att plocka över före detta NHL-spelare som nu bildar stommen i SHL-laget. Idag finns det sju nordamerikanska spelare i truppen, ytterligare två lämnade Modo under säsongen.

– Förhoppningsvis lyckas vi fylla på med flera juniorer åren framöver, säger Per Styf som basat för Modos J 18 lag under tre säsonger.

– Att gå direkt som junior och in i SHL är det dock väldigt få spelare som klarar av. Oftast får det bli via spel i allsvenskan, konstaterar Styf.

Hyllar du det val Modo hockey gjorde för några år sedan där man frekvent tog in spelare från Nordamerika? Blir det dina juniorer som får stå tillbaka?

– Både och kan jag väl säga. Visst kan det vara en eller annan junior som får stå åt sidan, säger Per Styf. Men du ska alltid göra dig förtjänt av att ta en plats i SHL.

Vill du att Modo hockey ska fortsätta på den här inslagna vägen med många importer av spelare?

– Nej. Som ansvarig för J 18-laget vill jag ju att vi i föreningen inom x antal år ska ha en majoritet av spelare i A-laget som kommer från våra egna lag, säger Per Styf.

I morgon spelar Per Styfs J 18-lag SM-semifinal mot Frölunda. Och det är ett förhoppningsfullt lag som åker till Nyköping.

– Jag tror att vi har en bra chans. Frölunda är ett bra lag, men vi har skickliga spelare som vet hur vi ska genomföra den här typen av matcher.

Malmö och Leksand möts i den andra semifinalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista