Hand som stänger av väckarklocka.
På söndag är det dags att ställa fram klockan en timme. Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT

Elizabeth i Härnösand säger nej till sommartid

1:57 min

På söndag är det dags att ställa fram utemöblerna, det vill säga ställa fram klockan en timme. Sommartiden är här och vi ska få en extra ljus timme på morgonen är de tänkt. Men Elizabeth Johansson i Härnösand vill inte ha den.

Förra året startade hon en Facebookgrupp för dom som anser att sommartiden bör avskaffas.

– Många människor har hittat sidan och vill vara med, dom ställer upp på att det här är ett idiotiskt påfund som inte alls ger de vinster som man trodde att det skulle ge när det infördes.

Hon påverkas negativt av att behöva kliva upp en timme tidigare och hon menar att de föräldrar som kämpar med sovrutiner för sina barn får sina försök förstörda när klockan ställs om.

– Jag mår dåligt en lång tid efter, jag är trött och det känns som att dom har tagit en timme från mig.

När det sedan är dags för vintertid igen blir det plötsligt mörkt väldigt snabbt. Det är inte heller bra tycker Elizabeth.

– Jag ser ingen rim och reson med det här.

Miljöpartiet har ett kongressbeslut om att man ska jobba för att avskaffa sommartiden. Kan det vara en tillräckligt viktig fråga för andra partier att ta upp?

– Jag förstår att det finns många viktiga frågor, om att krig ska ta slut och att de som flytt ska kunna flytta tillbaka men det här är viktigt i det lilla. Det är inte alltid man kan påverka beslut men det här kan man faktiskt påverka.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista