Sollefteå sjukhus
Sollefteå sjukhus Foto: Agneta Jacobsson SR Västernorrland

Läkarföreningen om bristen av läkarvikarier i Sollefteå

2:04 min

Lars Rocksén på Ångermanlands läkarförening är kritisk till sjukhusdirektörens uttalande om bristen på läkarvikarier till Sollefteå sjukhus. Han menar att det enda som saknas är en vilja att lösa problemet.

Landstinget kan tvingas stänga kirurgens och ortopedens akutavdelning i Sollefteå över sommaren. Detta på grund av problem att hitta vikarier.

Efter en lokal kampanj i Sollefteå där man erbjöd hittelön till den som kunde hjälpa till med att rekrytera läkare till avdelningen anmälde åtta läkare sitt intresse till klinikledningen.

Men de har fått noll respons. Enligt sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson har läkarna inte haft rätt kompetens. Bara en läkare med rätt kompetens ska ha sökt något av sommarvikariaten i Sollefteå.

Enligt sjukhusdirektören ställer IVO, inspektionen för vård och omsorg, hårdare kompetenskrav på dom som tjänstgör på akutmottagningar och att det därför är svårt att hitta tillräckligt många som har bakjourskompetens.

Men sjukhusdirektörens inlägg i debatten har skapat starka reaktioner. En som har reagerat på hennes åsikter är Lars Rocksén från Ångermanlands Läkareförening.

– Underläkare finns det gott om. När det gäller bakjourer är det besvärligare men där har problemet löst under tidigare år. Man använder lokala läkare och vikarierande stafettläkare, säger Lars Rocksén.

Att stafettläkarna skulle sakna bakjourskompetens håller han inte med om. De har rätt kompetens vad gäller det kirurgiska. Det som saknas är lokalkännedom - att hitta i lokalerna - vilket han menar är lätt att lösa.

Enligt Lars Rocksén handlar det om en fråga om vilja som han menar att landstingsledningen saknar.

– Är man inte intresserad av att lösa problemet så blir det svårt. Men finns det en vilja så finns det många sätt att lösa det på . Ett sätt är att kontakta personalen som har löst det här under många år tidigare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista