Utedass. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Bredbandsfiber bör jämföras med att dra in avlopp

3:11 min

90 procent av befolkningen ska ha bredband via fiber år 2020. Det är regeringens mål. Och även om fiberdragningen delvis är subventionerad så kan det handla om många tusenlappar att dra in fibern i huset - som hushållet själv måste betala.

Utbyggnaden av bredbandsfiber ska accelerera under det här året. Men det bygger samtidigt på att hushållen har råd att punga ut med runt 20 000 kronor.

Men det tycker Anna Wikström, enhetschef enheten för konsumenträttigheter på PTS, post- och telestyrelsen att man måste sätta i perspektiv.

– Man får se de här investeringarna som en långsiktig investering i sin fastighet. Man kan jämföra med VA där anslutningsavgiften kostar 150 000 kronor eller om man byter en värmepump där det kostar 100 000. En genomsnittlig kostnad för fiberdragning i Sverige ligger runt 19 000 kronor, säger hon.

När telefonen kom, som var en stor förändring i det svenska samhället, i jämförelse med vad fibern är nu, så var Televerket statligt och finansierades av staten. För att aktivera telejacket var man dock tvungen att betala 1000 kronor. Och då var telefonen inte ens egen utan lånades ut av Televerket.

Sedan 1992 är telemarknaden fri och sköts av marknadskrafterna.

Anledningen till att man vill bygga ut just fiber är ju på grund av kapaciteten, driftsäkerheten och snabbheten. Saker som man anser behövs i ett modernt samhälle. Men regeringen accepterar ändå att 10 procent av befolkningen inte har bredbandsfiber.

 – Det finns en lagreglering om samhällsomfattande tjänster med en grundläggande nivå på internet på 1 mbit per sekund. Allt utöver det är ett främjandearbete där man går in med stödinsatser för att stimulera höghastighetsbredband. Det är två skilda saker, säger Anna Wikström.

Det den lägsta golvnivån ska täcka är grundläggande samhällstjänster som att söka föräldrapenning. Det räcker dock inte till att titta på tv på nätet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista